Spelt

Wat is spelt

Spelt, het oergraan uit de bronstijd, soortnaam Oberkulmer Rotkorn, heeft eigenschappen  waar de meeste voedingsmiddelen het alleen maar om kunnen benijden: Spelt is gezond, voor lichaam en geest, houdt fit, past in de gastronomische tendens en is van nature een Eko graan, vooropgesteld dat men wel de oude, echte soorten, spelt kiest. Spelt is geen tarwesoort, zoals men zo vaak leest, maar een graan dat de bakker vroeger gebruikte, voordat het hedendaagse graan, de tarwe, werd gekweekt.

Het bevat wel gluten, maar deze zijn niet te vergelijken met tarwegluten. Anders dan bij tarwe zitten de belangrijkste voedingsstoffen in spelt, ook in het meellichaam ofwel bloemlichaam. De voedingswaarde van tarwe bevindt zich hoofdzakelijk in de kiem en de zemel die bij het malen voor het grootste gedeelte uitgemalen en uitgezeefd worden. Het bloemlichaam van tarwe bestaat voor het grootste gedeelte uit gluten. De vitaminen en mineralen zijn door het doorfokken met andere prioriteiten dan gezondheid bijna volledig verdwenen uit tarwebloem. Daarom ook de noodzaak om als men tarwe eet, volkoren tarweproducten te kiezen, hoewel de grove delen in volkorenmeel niet altijd even gezond, en zelfs beschadigend kunnen zijn voor de darmwand.

Bij spelt, helemaal biologische spelt, blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces behouden. Omdat het bloemlichaam van spelt, niet alleen maar gluten bevat en de gluten die het bevat van een anders samenstelling zijn dan die in tarwe, is spelt, en producten gemaakt van spelt-bloem of spelt-meel, veel gemakkelijker te verteren, en het deeg van speltmeel veel lichter en korter met de hand te kneden dan tarwe.

Kortom, SPELT IS GEZOND!

speltmeelkopen.nl haalt alle speltproducten uit Geisingen (Duitsland) waar uitsluitend met de graagsoort Oberkulmer Rothorn wordt gewerkt.

Stadtmühle Geisingen, Duitsland 

Spelt was in deze omgeving altijd al de meest verbouwde graansoort. Het gedijt op schrale bodem in een ruw klimaat. Pas na 1940 ging men in Duitsland tarwe verbouwen omdat de opbrengst hoger was dan van spelt en de aar minder bewerkelijk. Ondanks dit voordeel bleven de boeren uit de omgeving van Geisingen toch de voorkeur geven aan spelt. Het graan heeft geen chemische bemesting nodig. Elke graankorrel heeft een beschermend omhulsel (het kaf). Het beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Dat werd helemaal duidelijk na de ramp in Tschernobyl. Metingen wezen uit dat het graan nog steeds probleemloos gegeten kon worden. Het garandeert, net zoals ten tijde van Hildegard von Bingen, een gezonde, allergie-arme voeding.