Speltmeel

Spelt

Onder spelt verstaan wij de volledige graankorrel, ontdaan van het kaf en gebruiksklaar gereinigd.
Dat wil zeggen dat het niet nodig is het graan voor de toebereiding te wassen. De kleine stofdeeltjes
in de verpakking ontstaan door de natuurlijke wrijving van de graankorrels. Gekookte spelt is een

Prima aardappel- of rijstvervanger.

 

Spelt schroot en spelt volkoren meel
Volkoren meel bestaat uit de volledige gemalen graankorrel;  niet gezeefd waardoor er nog
schilletjes in het meel zitten (spelt schroot) of gezeefd waardoor alle schilletjes zijn verwijderd
(volkoren).
Beide soorten worden gebruikt voor het bakken van volkoren brood, waarbij natuurlijk het
schrootbrood wat grover wordt. Met allerlei toevoegingen als zaden, pitten, noten en zuidvruchten
kan er een specifieke eigen smaak aan het brood gegeven worden. De mogelijkheden zijn eindeloos.

&

Spelt Habermus
Habermus is de gebroken graankorrel. Het is te vergelijken met Brinta en is een prima start van de
dag.  &

Meeltypen

Type 405
Type 405 bestaat vrijwel alleen uit de meelkern.
Geschikt voor het maken van biscuit, gistgebak, stokbrood en het fijnste wittebrood. Ook is het heel geschikt voor het maken van pizzadeeg, type 405 is vergelijkbaar met het Italiaanse 00 meel.

Type 630
Geschikt voor het maken van alle soorten  gebak, brood (half wit/grijs) en om sausen te binden.

Type 1050
Dit is meel bij uitstek geschikt voor brood.

De opgaven zijn niet zaligmakend. Er kan b.v. ook biscuit met type 1050 gemaakt worden, alleen
wordt hij dan niet zo luchtig.

Ook het mengen van de diverse soorten geeft een eigen smaak aan uw brood of deeg. Door
toevoeging van boter, olijfolie of melk wordt de smaak van uw brood ook weer anders. Het is dus puur een kwestie van persoonlijke smaak! Probeer het zelf en zoek uit wat voor u de lekkerste combinatie is.

 

Als er in een recept staat dat u zelfrijzend bakmeel nodig heeft u dit ook met Speltmeel kan doen.

 

U kunt namelijk heel makkelijk zelf zelfrijzend bakmeel maken.

Hiervoor gebruikt u Speltmeeltype 405 of 630 in de volgende verhoudingen;

Speltmeeltype 405 (is fijner dan de 630)

* 100 g bloem

* 3 g bakpoeder

* een snufje tot ½ theelepel (1 g of minder) zout

Speltmeeltype 630

* 100 g bloem

* 6 g bakpoeder

* een snufje tot ½ theelepel (1 g of minder) zout

Heeft u meer nodig dan vermeerdert u de hierboven hoeveelheden overeenkomstig.

Bv:

250 gram bloem (= 2,5 x)

7,5 – 15 gram bakpoeder

Max 2,5 gram zout

Dit zijn natuurlijk richtlijnen, uit eigen ondervinding zult u de beste verhoudingen krijgen.

Spelt griesmeel en speltgriesmeel volkoren
Bij iedereen bekend voor het maken van griesmeelpudding, maar daarnaast kan het gebruikt worden
voor het zelf maken van pasta en sausen. &

Spelt zemelen
Zemelen hebben een goede uitwerking op de darmen en is daardoor een goede onderdeel van een
speciaal dieet. Het kan gebruikt worden in alle soorten brood, het geeft er een eigen smaak aan.

Micromeel
Dit is poederfijn gemalen volkoren meel.
Doordat de korrels heel fijn gemalen zijn, is dit volkoren product zeer goed te verdragen door
mensen met maag - darmproblemen.
Het kan heel goed worden  gebruikt als flessenvoeding voor baby’s ( meel opgekookt in venkelthee 
en melk) als kindermeelpap en voor alle bakwaren voor mensen met een allergie.

Speltvlokken
De vlokken zijn er in twee versies. Harde vlokken, die u kunt gebruiken om zelf uw muesli te maken
en zachte vlokken om toe te voegen aan uw brooddeeg, waardoor het deeg luchtiger wordt.

Speltrijst
Het is natuurlijk geen echte rijst, maar omdat het product op dezelfde manier als rijst verwerkt wordt
noemen we het zo voor het gemak. Ook dit is de hele graankorrel (zie speltgraan) maar dan twee
keer gepeld, waardoor de korrel zachter wordt en verwerkt kan worden als rijst. Deze korrel hoeft
niet te worden voorgeweekt.  Speltrijst is te gebruiken voor alle gerechten waarvoor ook de gewone
rijst gebruikt wordt maar geeft wel een eigen specifieke smaak aan het gerecht. &

Spelt paneermeer en volkoren paneermeel
Ter vervanging van de gewone tarwepaneermeel. Dezelfde bewerkingen zijn mogelijk.